Gartner Magic Quadrant for PPM 2019

Vybrať správny nástroj na podporu riadenia projektov je v súčastnosti náročná úloha. Celkovo sa v tejto kategórii prezentuje viac ako 500 softvérov. Je však pravda, že často ide o jednoduché riešenia, ktoré poskytnú to-do list, kanban board, chat a prípadne zopár ďalších funkcionalít na riadenie jednoduchých projektov.

Pri stredne náročných a komplexných projektoch je nutné siahnuť po profesionálnejších riešeniach, ktoré poskytnú funkcionalitu riadenia zdrojov, stakeholderov, rizík, automatizovaný reporting, workflows pre schvaľovanie dokumentov a podobne.

Pokiaľ chcete sledovať a pracovať s viacerými projektami naraz, riadiť zdroje celej spoločnosti, musíte siahnuť po PPM nástroji (Project and Portfolio Management tool).

Aj tu je však ponuka ešte stále široká.

Ako jednu z pomôcok pri výbere je dobré použiť napríklad report, ktorý v pravidelných intervaloch realizuje spoločnosť Gartner. Robia detailnú analýzu a výsledky prezentujú v tzv. Magickom kvadrante.

V roku 2019 analyzovali 15 riešení od 17 spoločností. Pri porovnaní sa rokom 2016 sa do top kvadrantu okrem Planview a CA dostalo aj Planisware a Changepoint. Stabilnú pozíciu si drží aj Microsoft.

Pri výbere každého nástroja však platí základné pravidlo – prečo a na čo ho chcete? Tak, ako si v prípade 4 člennej rodiny nekupujete 9-miestnu dodávku ani 2-miestny kabriolet. A ak chodíte na horskú chatu, kúpite si 4×4, v prípade jazdenia v meste vám však zbytočne bude narastať spotreba.

V prvom rade je nevyhnutné zadefinovať v spoločnosti projektovú metodiku, procesy a roly. Preškoliť personál v základoch projektového riadenia. Následne podľa typu projektov a potrieb začať hľadať vhodný nástroj.

V prípade, že začínate uvažovať či už o nástroji na podporu riadenia projektov alebo o zavedení profesionálneho riadenia projektov, radi vám pri tom pomôžeme.

Peter Sochna

Certifikovaný konzultant, kouč a tréner. Autor portálu www.projektovymanazment.sk. Tel.: +421 (0) 903 272636 Email.: peter.sochna@gmail.com LinkedIn: www.linkedin.com/in/petersochna

Peter Sochna has 99 posts and counting. See all posts by Peter Sochna